Michael Jackson

Michael Jackson

“Azon” a napon történt…éppen hazaértünk a temetésről, fáradtan egymás mellé rogytunk az ágyon és akkor jött az sms:

“Meghalt a Pop Királya.”

Emlékszem, bágyadtan meredtem a telefon kijelzőjére és egymás után többször is elolvastam ezt a rövid kis mondatot, de nem értettem. Nem értettem, vagy nem akartam érteni, de a leginkább képtelen voltam elfogadni…

Nagy rajongója voltam és vagyok azóta is. Képes vagyok hosszú órákon keresztül szinte pislogás nélkül meredni a monitorra, vagy a képernyőre és szászadszor is ugyanolyan ámulattal hallgatni őt, nézni a mozgását valamelyik koncertjén, egy stúdiófelvételén, vagy a saját próbatermében, ahol az ő maximalizmusával ki tudja hányadszor csinálta meg újra és újra ugyanazt a figurát, vagy tökéletesítette egy-egy lépéskombinációját.

“Thinking is the biggest mistake a dancer could make. You have to feel.”

-mondta egyszer és látva őt tánc közben, nekem valóban mindig az az érzésem, hogy belőle csak úgy kifolynak a mozdulatok. Mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga és bárki könnyedén utána tudná csinálni. Pedig ez nem így van. Elég megnézni a körülötte lévő, izomtól duzzadó, fiatal és energikus táncosokat, akik valóban profik, de a sztár akár közel ötven évesen is képes volt őket “letáncolni” a színpadról. Ezt azonban senki nem bánta, még maguk a táncosok sem, hiszen ők, ahogy a zenészek, a vokálosok, vagy a körülötte dolgozó hatalmas stáb minden tagja, már annak is hihetetlenül örültek, hogy a bálványukat ilyen közelről imádhatták. Sheryl Crow, egykori háttérénekese egyszer azt mondta róla:

“Megváltoztatta a molekulákat, amikor megjelent valahol”

Ezt nyilván sokan irigyelhették és sokan irigyelhetik ma is, hiszen ilyen karizmát és azt a fajta univerzális szeretetet, ami őt körülvette és körülveszi ma is, utánozni, pláne kicsikarni semmilyen mesterséges eszközzel nem lehet.

Olyan ikon ő számunkra, aki nemcsak a zenét, hanem a divatot, a filmeket, kultúrális kódokat, egy egész korszakot és minden túlzás nélkül állíthatom, hogy több generációt is meghatározott. Tudom, hogy vannak olyanok, akik esetleg nem kedvelik a zenéjét, a stílusát, esetleg az életvitelét kérdőjelezik meg, de abban biztosan mindenki egyetért velem, hogy

M i c h a e l  J a c k s o n

mindenképpen elismerésre méltó, megkerülhetetlen -megkockáztatom- történelmi alakja a kultúránknak.

Augusztus 29.-én lenne 59 éves…

Share this post

X
Jelentkezz most az Áprilisban induló tanfolyamomra!
Jelentkezz most, már nincsen sok hely!